Šta je Beriev A-50, srušeni rijetki ruski avion vrijedan više od 300 miliona dolara

Hronika
Direktor ukrajinske vojne obavještajne agencije ustvrdio je da je Kijev u nedjelju oborio vrijedan ruski “Bumblebee” A-50 avionu za rano upozoravanje i kontrolu iznad Azovskog mora, što bi bio veliki udarac za zračne izviđačke sposobnosti Moskve.
Kirilo Budanov, načelnik Glavne uprave za obavještajne poslove Ministarstva odbrane, rekao je u ponedjeljak za The War Zone da su ukrajinske snage uništile A-50 i oštetile zračno desantno komandni avion Il-22M.A-50 čiji je nadimak “Bumblebee” funkcionira kao zračni sistem upozorenja i kontrole (AWACS). Proizvodi ga proizvođač Beriev, a u službu je ušao sredinom 1980-ih. Berievljevo sjedište i proizvodni pogoni grupirani su u blizini grada Taganroga, na sjevernoj obali Azovskog mora.

Nadograđena inačica A-50, A-50U, počela je ulaziti u službu od 2011. Modernizirana inačica aviona može nadzirati zračne mete na udaljenosti od nekih 400 milja i zemaljske mete na oko 280 milja. Njegova oprema može istovremeno pratiti oko 300 ciljeva na zemlji ili 40 ciljeva u zraku, prema izvješću The National Interesta.

Zrakoplov AWACS također može koordinirati do 10 lovaca u misijama presretanja zrak-zrak ili napada na zemlji. Može ostati u zraku duže vrijeme, s obzirom na sposobnost punjenja gorivom u zraku. A-50 obično lete s posadom od 15 članova, a jedinična cijena zrakoplova je navodno veća od 300 miliona dolara.

Vjerovalo se da su ruske zračne snage imale 15 A-50 prije sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, prema podacima iz baze podataka Svjetskog imenika modernih vojnih aviona. Jedan je navodno teško oštećen dronom u februaru 2023., u napadu za koji su odgovornost preuzeli bjeloruski protuvladini partizani.

Ruske vlasti uglavnom ne priznaju gubitke na bojnom polju. Nekoliko proratnih vojnih blogera, međutim, žalilo se zbog očitog obaranja A-50.

“Oštećeni Il-22 uspio je doći do aerodroma i sletjeti, o čemu svjedoče procurjeli presretnuti razgovori na otvorenoj frekvenciji, ali s A-50, očito, sve je mnogo tužnije”, napisao je Telegram kanal Colonelcassad.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *