September 26, 2021

Jutarnji

Svježe vijesti!

Zašto je BiH još na nuli : Vakcine nema, a niko nije kriv

2 min read
karta

Bosna i Hercegovina je, zbog svog složenog uređenja, mnoštva nivoa vlasti i preplitanja odgovornosti, vjerovatno idealan primjer države gdje uz vrlo malo energije možete opravdati javašluk, nerad i nesposobnost prebacujući lopticu u tuđe dvorište pišr Kilx.ba

Istina, u Federaciji BiH postoji određeni plan vakcinacije, doduše na papiru, ali praksa građanima ne daje pravo na optimizam. I ako se zamislite i pokušate uperiti prstom u krivca zbog kojeg nemamo vakcina i zbog kojeg ćemo ih vjerovatno dobiti minimalno, nećete ga naći.

Slika i prilika regije

Osvrnemo li se nakratko na region, situacija je slikovita i jasna. Srbija je vakcinisala više od 300.000 građana (Pfizerova, ruska i kineska vakcina), a Hrvatska više od 70.000 (Pfizerova i Modernina) te Slovenija 55.000. Ključne mjere u borbi protiv pandemije su objavljivali ili premijer ili predsjednik države. Bili su personifikacija nekoga ko se uzima za odgovornu osobu. A ukoliko tu osobu pokušate pronaći u BiH, bit će to teška misija.

Državni nivo BiH je tek prošle sedmice saopćio da će nabavljati vakcinu direktnom kupovinom. To su saopćili u trenutku kada je većina zaliha rasprodata i kada se već uveliko priča o nedostatku vakcina. Državni nivo puna dva mjeseca nije uradio ništa da građani ove zemlje dobiju vakcinu na vrijeme. Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija se pozivao na Covax umirujući javnost da je to najsigurnije i da on ništa ne može uraditi.

Državna ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević se pozivala na procedure za zvanično podnošenje inicijativa, zaključaka, dok smo paralelno čekali bilo kakvu donaciju, poput one koju smo danas dobili od UNICEF-a, u vidu dva frižidera za čuvanje Pfizerovih vakcina.

I umjesto da govorimo o registraciji građana za vakcinaciju, o redovima za vakcinisanje, o otvaranju novih punktova, BiH nije počela vakcinisati ni zdravstvene radnike, niti stariju populaciju.

Izvor: gpmaljevac.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *