September 26, 2021

Jutarnji

Svježe vijesti!

Što znamo o kineskim cjepivima?

2 min read
vakcine

A nurse prepares a dose of the Sputnik V (Gam-COVID-Vac) Covid-19 vaccine for a patient at a clinic in Moscow on December 30, 2020, as the country started its vaccination campaign for people aged 60 and over, to fight against the spread of the novel coronavirus. (Photo by Natalia KOLESNIKOVA / AFP)

U nekim zemljama poput Srbije već se koriste cjepiva iz Kine. Koliko su ona djelotvorna u borbi protiv virusa? O tome se za sada ne zna mnogo.

Sinopharm, Sinovac Biotech i CanSino. To su tri kineska cjepiva kod kojih su rezultati obećavajući u trenutnoj fazi razvoja. Javnost ipak malo zna o njihovoj djelotvornosti. Podaci o učinkovitosti cjepiva iz studija napravljenih tijekom istraživačke faze II i III javnost saznaje doslovno na – kapaljku. Sinopharm je kao prva firma objavila službene podatke i to koncem prošle godine.

Situacija je još manje transparentna kad se radi o izdavanju dozvole za korištenje samog cjepiva. Vakcinu Sinopharma je doduše već primilo više od milijun ljudi, ali to se dogodilo u okviru studija, odnosno ubrzanog postupka izdavanja dozvola u okviru „hitnih slučajeva”.

COVID19-nacionalizam

Dopisnici njemačkih medija ARD i FAZ iz Kine javljaju o kampanji koja je pokrenuta u tamošnjim državnim medijima, u okviru koje se pod znak pitanja stavlja i učinkovitost i sigurnost cjepiva čije je korištenje odobreno u zapadnim zemljama. Posebno je glasan prigovor da zapadni mediji prešućuju opasnosti cjepiva protiv korone koju je razvio BioNTech/Pfizer.

Čak i jedna poznata voditeljica radio-televizije kontrolirane od strane države sudjelovala je u jednoj diskusiji oko toga – vođenoj na Twitteru. Paradoksalno je da Kina pritom i sama nabavlja određeni kontingent cjepiva BioNTech/Pfizer, i to preko kineske tvrtke Fosun Pharma.

Postoji više indicija koje upućuju na to da kinesko državno vodstvo tom kampanjom u medijima ustvari samo želi odvratiti pažnju od netransparentnosti svojih, kineskih proizvođača – možda i zbog toga što razvoj cjepiva u Kini ne daje očekivane rezultate.

Podaci, koji su do sada objavljeni o cjepivima iz Kine, daju naslutiti da se radi ipak o nešto manjoj djelotvornosti nego kod zapadnih konkurenata. U nastavku donosimo pregled cjepiva „Made in China”, informacije o tome gdje ih se već koristi i što je za sada poznato o njihovoj učinkovitosti.

Sinopharm

Radi se o cjepivu s „deaktiviranim” virusom, ova firma ga je razvila u suradnji s Institutom za virologiju iz Wuhana, odnosno Institutom za biološke proizvode. Ta vrsta cjepiva se koristi već desetljećima i pokazala su dobre rezultate u praksi, na primjer u borbi protiv difterije, hepatitisa B, dječje paralize ili tetanusa.

Studije u fazi III provedene su u deset zemalja svijeta, između ostaloga u Bahreinu, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), Peruu, Srbiji, Maroku, Argentini, Jordanu i Pakistanu. Jedan od razloga zbog čega se uopće istražuje izvan Kine je što su u Narodnoj Republici tijekom ljeta korona-brojke zahvaljujući strogom lockdownu u toj mjeri opale da je bilo jako teško uopće doći do pouzdanih, podataka.

Izvor: N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *