September 26, 2021

Jutarnji

Svježe vijesti!

LAŽU DA RUŠIM VUČIĆA: Milorad Dodik oštro reagovao na navode da ga biznismeni okreću protiv lidera Srbije

3 min read
dodik-vucic

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik istakao je za beogradske medije da ne učestvuje ni u kakvom rušenju predsednika Aleksandra Vučića i da se nije nedavno sastao sa biznismenom Miodragom Davidovićem Dakom iz Crne Gore u restoranu “Integra” u Banjaluci. Dodik ističe da nema nameru da se pravdam i da je degutantno da komentariše bilo kakve konstrukcije tog tipa, jer je očigledno da neko pokušava da zavadi rukovodstva Republike Srpske i Srbije.

Dodik je ovako reagovao posle informacija da se u Banjaluci sreo sa Davidovićem, koji je tamo doputovao sa specijalnim zadatkom da u RS “raspiri” opoziciona osećanja prema aktuelnoj vlasti u Beogradu.

– Mogu samo da potvrdim da sam se sreo nedavno sa vladikom Joanikijem, koji je bio u Banjaluci u poseti vladici Jefremu. Samo konvertiti koji često menjaju političke stavove mogu imati sumnje oko ovakvih sastanaka i praviti nekakve konstrukcije.

– Apsolutno nema nikakvih promena u odnosima Srbije i Srpske i ličnim odnosima između mene i predsednika Vučića. On ima moju veliku podršku. To je moj stav. Uvek sam ga pokazivao i uvek ću ga i pokazivati. Veoma smo zahvalni za sve što je učinio za RS. I sad se odjednom pojavljuju neki koji plasiraju priču da se nešto ruši. Ništa se ne ruši! Ogromna je zasluga Vučića za današnju Srbiju. Ona je ekonomski i politički stabilna, jak je regionalni faktor. Privržen sam stavu da je politika koju vodi Vučić dovela do toga da se Srbija menja i da može da pomogne i nama u Srpskoj – kategoričan je Dodik, dodajući da će u sredu biti u Beogradu na otkrivanju Spomenika Stefanu Nemanji.

On ističe da su RS i Srbija izložene mnogim negativnim tendencijama koje dolaze sa Zapada, od ostrašćenih političkih elita i trebaće mnogo jedinstva da se to odbrani.

– RS je zagledana u Srbiju i zahvalna na svakoj pomoći koju dobijamo. Ne moram da pravdam svoj odnos prema Srbiji, ili stavovima prema Milu Đukanoviću. Pokušali su me već “utrpati” u neku priču sa Đukanovićem, ali sam kao srpski član Predsedništva BiH glasao protiv odluke da on dođe u posetu BiH. I to u momentu kada je stravično napadao SPC i njenu imovinu i mislim da nakon toga ne moram nikome ništa da objašnjavam oko Đukanovića – kaže Dodik.

Predsedavajući Predsedništva BiH tvrdi da se Crna Gora i Đukanović kroz obaveštajni rad “mešaju” u RS i pogotovo u Hercegovini gde prave punktove i dan-danas pokušavaju da razbijaju stabilnost Hercegovine i njeno jedinstvo sa Srpskom:

– Pokušavaju i da očuvaju priču kako ovde postoji neki ruski uticaj, a Đukanović to proširuje na priču o srpskom uticaju. Sasvim je normalno da dok postoje Srbija i RS, postoji i srpski uticaj. Ali ne možemo mi Srbi nametnuti nekome našu srpsku svest. Srpska nije imala nikakvih zvaničnih sastanaka sa predstavnicima nove vlasti u Crnoj Gori. Ona je spremna da sarađuje, ali nije spremna da žrtvuje svoju autonomnost podređujući ih zahtevima iz Crne Gore – naveo je Dodik.

Izvor: Srbijadanas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *